Black Friday

De fleste danskere har efterhånden stiftet bekendtskab med ”Black Friday” – fredagen hvor butikkerne landet over sælger sine varer med ekstra rabat. Og måske ved du også, at ”Black Friday” stammer fra USA, hvor dagen traditionelt set ligger på fredagen efter amerikanernes helligdag, Thanksgiving.

Men ved du, hvornår udtrykket opstod? Eller hvordan? Det kan du blive klogere på nedenfor.

Og så til Black Friday:

Udtrykket, ”Black Friday”, stammer fra 1966.

Der har gennem tiden været flere ”sorte dage” i amerikansk historie, men det var først i 1966, at ”Black Friday”, som vi kender det i dag, blev registreret. Manden, som dengang beskrev ”Black Friday”, hed Earl Apfelbaum og solgte sjældne frimærker.

”Black Friday” startede negativt hos politiet …

Da Apfelbaum beskrev ”Black Friday” var det på baggrund af politiet i Philadelphias brug af udtrykket. For dem betød dagen, hvor butikkerne startede julesalget med at have mega udsalg, at der opstod lange køer i trafikken og var sort af mennesker ude på gaden, som ville have fingre i de gode tilbud.

… men blev vendt til det positive af detailbranchen

Hos butikkerne var det dog langt fra godt, at politiet gik og kaldte startskuddet på julesalget for et negativt ord – som forresten også kunne forbindes med andre ”sorte” dage i amerikansk historie. Derfor begyndte detailbranchen at fortælle, at dagen hed ”Black Friday”, fordi det var den dag, hvor butikkerne fik vendt de røde, negative tal på bundlinjen over til positive, sorte tal.

”Black Friday” har en sort historie

Selvom ”Black Friday” for mange mennesker er en god oplevelse, hvor familien kan få nyt, og der kan købes julegaver til store besparelser, så har dagen desværre også fået et plettet ry i USA. I 2008 var der eksempelvis en medarbejder hos Wal-Mart i New York, som blev trampet til døde af menneskemængden.

”Black Friday” på nettet

De seneste år har der dog heldigvis ikke været så voldsomme episoder til ”Black Friday” i USA. Det skyldes i høj grad, at folk mere og mere foretrække at handle tilbuddene online

… Og nogle ting, du måske ikke vidste om Black Friday i SPORT 24

SPORT 24 afholder selvfølgelig også Black Friday med kanon gode tilbud på webshoppen, men så sandelig også i vores mange butikker, hvor du kan finde ligeså gode tilbud, som dem der er online.

 

 

Kilde: https://www.thebalance.com/why-is-it-called-black-friday-3305712