hummel

I 2018 løb et helt specielt fodboldprojekt af stablen i Mexico, hvor flere hundrede håbefulde fodboldspillere stod klar til at trække i landsholdstrøjen og kæmpe for deres nation. Lyder det bekendt? Der var i hvert fald et lille event i Rusland, hvor de fleste danskere fulgte med. Men selvom sporten, farverne og nerverne er de samme, så er der alligevel en stor forskel – i Mexico har alle spillerne været hjemløse indenfor de sidste to år. Vi taler nemlig om Danmarks hjemløselandshold.

Vil du vide mere om, hvordan fodbold for hjemløse hænger sammen? Og hvordan Hummel passer ind i billedet? Så læs videre, hvor vi får historien fra Troels, der er nuværende assistenttræner og tidligere anfører for det danske hjemløselandshold!

Talentspillerens deroute

Troels har spillet fodbold lige siden, han var knægt (som så mange andre drenge i Danmark), men historien følger dog ikke den normale rute – og det der startede så godt, endte med at blive noget rod. Troels endte nemlig i sine unge år som hjemløs.

Barndomsstøvlerne blev slidt op i Hvidovres lokale fodboldklub og Troels nåede endda på Brøndby Ifs talenthold, hvor fodbolden blev en betryggende konstant i en omskiftelig hverdag. En hverdag hvor fodbolden fyldte det hele. Men lige pludseligt gik det ned af bakke, da Troels som 13-årig blev smidt af Brøndbys hold og derefter blev fodbolden skiftet ud med et misbrug – et misbrug der kulminerede med, at Troels blev hjemløs og kom på et forsorgshjem i København. Troels var langt nede, men på et forsorgshjem i hovedstaden fandt han en gammel passion frem fra gemmerne. En passion der endte med at blive løsningen på hans deroute; Fodbold.

OMBOLD – stedet hvor udsatte mødes

På forsorgshjemmet fandt Troels ikke bare en gammel passion. Han fandt en hel organisation, der henvendte sig præcist til ham – OMBOLD.

OMBOLD er en non-profit organisation, der prøver at samle udsatte i et sikkert miljø med fodbold som omdrejningspunkt. Alle uanset alder, køn og baggrund er velkomne, og mange ser OMBOLD som et frirum fra det at være hjemløs, misbruger o.lign. Og for Troels er det også en helt speciel organisation:

” OMBOLD er et vigtigt frirum. Jeg nyder meget at have et sted, hvor jeg kan komme og glemme alle problemer og udfordringer – og bare spille fodbold. Det handler kun om at være sammen om fodbolden, og det er rigtig meget værd.”

Så et frirum, hvor der ikke er fokus på forskelligheder, men på fællesskabet omkring sport. Det ka’ vi li’! Men hvordan går man fra hjemløs til landshold?

hummel
Troels er i dag assistenttræner for det danske hjemløselandshold

Fra udsat til udvalgt

Troels fandt fodbolden på forsorgshjemmet igennem OMBOLDs forskellige stævner, og der gik ikke lang tid, førend folk fik øjnene op for, at han kunne spille fodbold. Om starten i OMBOLD siger Troels:

”Det er fem år siden, jeg først var med til et OMBOLD stævne, og jeg blev hurtigt ret glad for at være med. Jeg gjorde simpelthen alt, hvad jeg kunne for at komme af sted til fodbold. Det var – og er stadig – et frirum for mig”

Og jo mere Troels spillede – desto mere fik han hovedet væk fra problemerne, misbruget og gaden. Og det gav pote. Troels blev nemlig udtaget til OMBOLDs hjemløselandshold – et landhold der konkurrerer i den internationale Homeless World Cup.

Turen til VM

Efter Troels blev udtaget til landsholdet blev fodbolden lige pludseligt en lidt mere seriøs del af hans hverdag. Træningen, konkurrencen og sporten blev mere seriøs, og da Danmark kvalificerede sig til VM i hjemløsebold, så blev det hele lige taget op til næste niveau – et niveau der indebar at trække i den rød/hvide trøje. Og hvordan føles det så. At spille i landsholdstrøjen, når man er tidligere hjemløs?

”Det var en drengedrøm. Intet mindre. At have ’Danmark’ på ryggen var jeg virkelig stolt af. Og så er det egentlig underordnet om det er A-landsholdet eller Hjemløselandsholdet.”

Og netop den karakteristiske landsholdstrøje er da også grunden til, at vi er kommet i kontakt med Troels. For bag trøjen står hummel. Det danske brand, der står bag trøjen til A-landsholdet – men også til hjemløselandsholdet.

hummel

hummel vil ændre verdenen

hummel er på en mission. En mission der handler om at ændre verden ét sportsprojekt ad gangen. Fra en bokseskole for gadebørn i Tanzania og over til fodbold for hjemløse – alle steder, hvor hummel kan være med til at gøre en forskel igennem sport.

Missionen kalder de: Love Athletes. Og forklaringen på dette koncept skal findes i et ønske om at hylde hverdagens (til tider uheldige) helte – noget som Helle Holm, Marketing Manager (Style) i hummel, også gerne stiller sig op og taler om:

”Konceptet tager afsæt i at hylde dem, der giver mere til sporten end de tager. Troels og alle de andre Love Athletes, er alle hverdagens helte. Måden de tilgår sporten på, deres passion og hjælpsomhed er en stor inspirationskilde.”

Og netop inspirationskilde er vigtigt. For hvad betyder mest for Troels og de andre hos OMBOLD? Det er i hvert fald ikke turen til Mexico, men mere, hvad turen betyder: At hjemløse ikke bare opfattes som dem, der sover på bænken, men også er dem, der kan give den gas for Danmark og gøre nationen stolt på banen – for på banen er alle lige.

Og det er da værd at fejre. Ik?

Tre facts om OMBOLD

  1. OMBOLD er et fællesskab, der samler misbrugere, hjemløse og andre udsatte om kærligheden til fodbold.
  2. Til OMBOLDS arrangementer er alle velkomne – uanset køn, alder og baggrund.
  3. OMBOLD prøver at motivere udsatte til at tage del i fællesskabet, arrangementerne og på den måde hjælpe udsatte tilbage i samfundet igennem positive oplevelser på grønsværen.

Er du blevet fristet af de lækre hummel styles på billederne, så se mere her