fodboldstøvler

Er du også i tvivl om, hvad du egentligt får for dine penge, når du køber fodboldstøvler? Du får svaret her, hvor vi gennemgår de forskellige klasser af fodboldstøvler!

Mangt og meget kan siges om fodboldstøvler, men én ting er sikkert; Det er ikke til at finde ud af, hvilke man skal købe. Der er så mange modeller, versioner og designs på alle fodboldstøvler, at det ikke er så nemt at gennemskue, om man nu lige skal have en adidas X18+, eller om du kan nøjes med en adidas X 18.3. For hvad er forskellen egentligt lige? De ser ret ens ud på billedet.

I dette indlæg sætter vi fokus på alle de forskellige slags fodboldstøvler, hvor du først får en generel guide til de forskellige prisklasser, og til sidst går vi mere i dybden med de tre største brands, adidas, nike og puma, og hvad deres forskellige serier kan.

Forskellige fodboldstøvler med forskellige features

Det kan hurtigt blive dyrt, når man skal shoppe efter fodboldstøvler. Topmodellerne kommer tit op og rammer omkring 2000 kroner, hvor man ved at skifte at par enkelte numre ud i navnet kan slippe med at betale meget mindre. Så hvorfor skulle man købe den dyre?

Generelt kan det siges, at man ved alle de store brands får en komfortabel og professionel støvle – uanset, hvad du køber. Dog er der nogle fem ret generelle forskelle, som kan bruges til at kende forskel mellem de forskellige klasser af fodboldstøvler; vægt, fit, komfort, boldkontrol og udseende.

Vægten har en kæmpe betydning

Vægten på dine fodboldstøvler er faktisk utrolig vigtig for, at du kan yde dit ypperste på banen. Ingen gider rende rundt med mursten på fødderne, når den kamp-vindende scoring skal sættes ind eller den allersidste takling skal udføres. Jo højere prisen er for dine støvler, desto mere vægt er der også blevet skrabet af. Ligesom i bilbranchen er der nemlig gået sport i at få støvlerne til at være så lette som overhovedet muligt – og sammenligningen er faktisk ikke helt dum. For hvem ville ikke gerne have en Ferrari på fødderne? Det er i hvert fald lidt sjovere end en Volkswagen Polo.

Men mere om det senere.

fodboldstøvler

Et bedre fit giver en bedre fodboldsstøvle

Ligesom med vægten, så er det ikke ligegyldigt, hvor tæt dine fodboldstøvler sidder, når du løber rundt på banen. Alle de store brands har en helt specielt type af stof (der typisk slutter på ’knit’), som skal sørge for, at dine støvler altid sidder perfekt på dine fødder – også når du skal lave en hurtig vending for at følge med modstanderen. Dette specialudviklede stof er typisk at finde på de dyre modeller. Og støtten har enormt meget at sige for komforten i dine støvler.

Alle brands har desuden topstøvler i læder. Hos Nike er det Tiempo Legend, hos adidas er det COPA og hos Puma er det Puma One

Komforten skal være helt i top

Alle kender til det problem, at ens fodboldstøvler ikke sidder helt som de skal, giver vabler og irriterer på banen. Dette problem prøver de helt dyre modeller at komme i forkøbet ved at bruge de absolut bedste materialer, de nyeste teknologier og den bedste form for support til din hæl og forfod. Nogle går endda så langt som at 3D-printe en støtte-sål!

Denne ekstra støtte er med til at gøre din oplevelse på banen meget bedre og gør dig i stand til at stole lidt mere på dine støvler, fordi du ved, at de giver maksimal støtte – selv når banen bliver mudret og taklingerne måske bliver lidt for hårde i 2. halvleg. Og måske du endda så også kan stole lidt mere på dine egne evner med bolden?

Få kontrollen tilbage over dit spil

Boldkontrol. Et af de eneste aspekter ved fodbolden, der er ens for både forsvarer, midtbanespillere og angribere. Hvis du mister bolden, ser det skidt ud for holdet, og derfor skal dine støvler også kunne følge med tempoet. Derfor er netop boldkontrol et område, hvor du virkelig kan se (og mærke) forskel på de forskellige prisklasser. Her har de allerdyreste støvler typisk en masse ekstra features bygget ind, der skal hjælpe dig med bedre at holde kontrol på kuglen. Det hænger lidt sammen med støvlens fit, da både Nike, adidas og Puma bruger deres ’knit’ materialer til at give dig den allerbedste føling med bolden.

Hvor de billigere støvler har en tendens til at blive lidt for stive og tunge i det, så giver de dyre støvler dig en fantastisk feeling, hvor du næsten allerede inden du skyder til bolden kan mærke, hvor kuglen flyver hen. Driblinger bliver en leg, når du har helt styr på bolden – og det hjælper de dyre støvler dig med at få. Og så ser de også ret cool ud.

Igen skal læderstøvlerne også fremhæves – højkvalitets læderstøvler kan give sig mere end knit/syntetiske støvler, hvilket giver en bedre føling med bolden/bedre boldkontrol.

Tommelfinger reglen når du skal vælge mellem læder og kunst/knitstøvler er: Knit/syntetiskestøvler: Kan laves tynde i overdelen og skæres meget ned i vægt. Ikke samme komfort som læder.

Det er ikke kun det indre, der tæller

Husker du, da vi sammenlignede en Volkswagen Polo med en Ferrari? Det kan godt føles lidt sådan, når man snakker om støvlernes udseende. De helt dyre fodboldstøvler er nemlig de samme støvler, som stjernerne spiller i, og derfor skal de være fuldstændigt i top – også når det gælder det ydre. Brandingen er blevet ekstremt vigtig for den individuelle spiller, hvorfor det også er blevet ekstra populært med meget flashy farver, skrift på siden af støvlen og kuriøse detaljer, der giver looket et ekstra pift. Spillerne er endda på topmodellerne med til at designe støvlen, hvorfor du også typisk finder ’special editions’, der har et helt unikt design, inspireret af den pågældende spiller. Her kan det for eksempel nævnes Nikes hyldest til Neymar Jr, der med sine (meget) gule farver ser super skarpe ud.

Men hvordan klassificerer Nike, adidas og Puma så deres forskellige serier? Og hvad er forskellen egentligt imellem dem?

Læs videre og find ud af det!

fodboldstøvler

Nike følger dig igennem din karriere

Nike bruger faktisk virkelighedens karriere-sti til at kende forskel på deres støvler, og de er på den måde delt op i følgende kategorier; Elite, Pro, Academy og Club. Her er ’elite’ den absolutte top-serie, hvor du finder stjernernes støvler. ’Pro’ er den professionelle serie til alle, der tager deres spil en kende mere seriøst. ’Academy’ er til den øvede spiller, der måske er begyndt at få rigtig smag på de forskellige dele af fodboldspillet. Og til sidst finder vi ’club’ støvlerne, der er ment til dem, der spiller på hobby-niveau og ’bare’ vil have en solid støvle, der skal holde hele sæsonen ud. Men hvad er forskellen så?

Ligesom vi har forklaret tidligere i artiklen, så bruger Nike forskellige materialer og teknologier til de forskellige støvler. Hvis man tager et kig på deres hyper-populære ’Mercurial Superfly Elite’-støvle, så kan man se, at den har fået en ordentlig overhaling i forhold til deres Academy version. Elite-støvlen har for eksempel FlyKnit, der er Nikes patenterede materiale, som sørger for, at støvlen sidder 100 % perfekt på dig under hele kampen. Derudover har den teknologier som NikeGrip, All Conditions Control og Dynamic Fit Collar som alle er med til at give dig mere stabilitet og kontrol på banen. Det er alle features, der giver dig en imponerende fordel på banen i forhold til de billigere modeller.

Betyder det så, at man altid skal gå efter Eliten?

Nej – heldigvis ikke! Nike er enormt gode til at producere støvler, der passer til alles budget, og der kommer ingen støvler ud fra fabrikken, der ikke overholder Nikes egne krav til kvalitet. Så selvom, du ikke bruger penge på en støvle fra Elite-serien, så skal du ikke være bange for at støvlen falder fra hinanden efter bare tre kampe. Det gør den ikke. Vil du derimod have det bedste af det bedste? En støvle, der bliver båret af Neymar, Ronaldo og Eriksen? Så skal du op i Elite-serien. Men så er du også klar til alt, hvad kampen så måtte bringe.

fodboldstøvler

adidas satser på teknologi

Hvor Nike bygger en støvle op for derefter at tilføje features, så har adidas en lidt anden facon. Her er hver eneste støvle nemlig forudbestemt til at være på et bestemt niveau, og adidas adskiller de forskellige serier med tal og tegn. Deres helt dyre serie (der sammenlignes med Nike Elite) hedder simpelthen bare ’+’. Så for eksempel er deres nyeste top-støvle en adidas X 18+, der i forhold til dens små ’søskende’ er 3D-støbt og produceret i de absolut bedste materialer. Her er der virkelig ikke gået ned på udstyret, hvor du både komfort og boldkontrol i én dejlig kombination.
adidas bruger ’+’ til deres topmodel, men hvis du gerne vil se på de lidt mere prisvenlige varianter, så skal du kigge på tallet! 18.1, 18.2 og 18.3 er nemlig alle sammen forskellige støvler, der ligger forskellige steder i hierarkiet hos adidas. Og det er sådan, du kan se forskel på modellerne – udover prisen selvfølgelig.

Men hvad så med den næst-dyreste støvle?

Ingen tvivl 18+ er en fuldstændig fænomenal støvle, der holder til alt og har features såsom Skeletalweave, der er et ultra-tyndt gitter af optisk garn, der giver en meget lettere konstruktion end på andre modeller.

Men med 18.1, 2 eller 3 så er du også godt klædt på til alt, hvad en fodboldkamp måtte byde på. De er nemlig proppet med features og er garant for en supergod oplevelse på banen. Så hvis du rammer forbi målet, kan du desværre ikke skyde skylden på udstyret – denne gang.

fodboldstøvler

Puma skiller sig ud fra mængden

Puma gør ikke alt ligesom dens to konkurrenter. Puma prøver nemlig at skille sig lidt ud fra mængden med deres fodboldstøvler, der ikke helt ligner de to andres, men også spiller på nogle lidt andre heste. Puma bruger dog et system, der ligner lidt det, adidas bruger (hvem der kom først, må man bare gætte på), men de klassificerer også deres støvler ved hjælp af tal, så den bedste støvle altid er ’number 1’.

Puma har selvfølgelig også fuldstændig styr på, hvordan sådan en støvle skal skrues sammen, og de bruger også deres egen ’knit’-materiale i form af EvoKNIT, der giver et vanvittigt godt fit til din fod. Her må de lidt billigere støvler ’nøjes’ med en lidt anden form for materiale, der ikke er ligeså let eller sidder ligeså tæt ind til foden.

Hvor Puma virkelig har sat sig ved siden af i forhold til deres to konkurrenter er deres  avancerede teknologier, der faktisk også ofte inkluderes i deres mindre modeller. Her kan man blandt andet snakke om deres Puma Future 2.1 Netfit, der har det patenterede snøresystem, som giver dig lov til at snøre skoene præcist, som du vil, så du får endnu mere føling med skoen – og bolden. Man skulle tro, at dette var en udelukkende high-end feature, men Netfit-teknologien er faktisk også at finde på deres Puma Future 2.3 Netfit, som er en af Pumas mere budget-venlige støvler. Så det kan siges, at Puma – i modsætning til adidas og Nike – har et mere inkluderende syn på deres støvler, hvor du får nogle af de samme teknologier i de billige, som du gør i de dyre – dog med nogle enkelte features, der ikke følger med.

Er det så ligegyldigt, hvilken støvle du vælger hos Puma?

Nej. Det er det ikke. Selvom Puma også vedlægger nogle af deres innovative teknologier med deres billigere støvler, så går du stadigvæk glip af de helt game-changing features, der følger med, hvis du køber en fra den dyre hylde. Ligesom med adidas og Nike, så skal Pumas støvler nemlig også sidde på fødderne af nogle af verdens bedste fodboldspillere, hvor specielt Antoine Griezmann er frontløber for Puma. Så vil du have lidt fransk stjernestøv med i dit spil? Så kan du ikke komme udenom en Puma Future 2.1 Netfit.

Med fodboldstøvler får du, hvad du betaler for

Vil du have en basis støvle, der nok skal holde til hele sæsonen? Så kan du sagtens finde en til dit budget. Vil du derimod have en med ’alt ekstraudstyret’, så kan du også det. Uanset hvad, er du sikker på at finde en, der passer lidt præcist til dig!