hummel

Har du fem minutter (og det har du), så spring ind på Google og skriv ”Lykkeliga.dk”. Er du bare en lille smule blød om hjertet, kan du opleve både grin og tårer på din tur gennem LykkeLiga universet, som er sat i verden af blandt andre den tidligere håndboldlandsholdsspiller Rikke Nielsen.

Der er ikke så mange regler, til gengæld er hallen loaded med krammere og high fives, når et af landets efterhånden 23 LykkeLiga hold trækker i håndboldtøjet for at give den gas på banen. Her er alle stjerner i det fællesskab, der har til formål at bringe flere positive oplevelser ind livet for udviklingshandicappede børn fra 6-16 år og deres familier.

Hvem døjer med noget?

I 2009 blev den tidligere håndboldspiller og Aalborggenser Rikke Nielsen mor til Magda. Magda har Downs syndrom, så hvad gør man, når man ønsker, at ens datter skal opleve glæden ved håndbold, men ikke passer ind i de eksisterende tilbud? Tja, man starter da selv et håndboldhold.

hummel

”Hvis der er nogen, der døjer med noget derude, så kom og spil håndbold med os!” var nogenlunde ordlyden i den annonce, Rikke Nielsen en dag satte i avisen. Rikke, som er af den mening, at børn med forskellige udfordringer bør have mulighed for at indgå i foreningslivet ligesom alle andre børn, siger: ”Kommunens tiltag udelukkende bestående af socialpædagogiske tilbud med motion for behandlingens skyld er de eneste tilbud for udviklingshandicappede børn. Det vil vi gerne ændre på, da vi mener, at disse skønne børn ikke skal gemmes væk bag politisk korrekthed, men have de samme muligheder som alle andre, der møder op i hallen, griner, sveder og bestiller pomfritter i cafeteriet.”

Fra Aalborg til Danmark

I samarbejde med IH Aalborg og Nøvling Idrætsforening fik Rikke stillet en haltid til rådighed. Til første træning dukkede der 21 børn op. ”Vi vidste jo reelt ikke, om der var et behov, men det var der, og allerede efter første træning blev der spurgt til, hvornår vi skulle ud og spille kamp? Øhh, ja, lige et øjeblik…” reciterer Rikke begejstret.

Håndboldholdet blev startskuddet til Lykkeliga.dk, der siden 2016 har vokset sig til et stort nationalt projekt, hvor børn med udviklingshandicaps og deres familier har håndbold som omdrejningspunkt for at skabe netværk både på og udenfor banen. Lykkeliga.dk har allerede en lang række ambassadører, herunder den folkekendte troubadour Niels Hausgaard og håndboldspilleren Michael V. Knudsen, og i juni 2018 afholdes ”Lykkecup – Danmarks lykkeligste håndboldstævne” i Gigantium Aalborg med blandt andet Joey Moe som gæsteoptræder.

Bliver du forpustet, er det forståeligt. Der er fart på Rikke Nielsen og Lykkeliga.dk, som har spredt sig over det ganske land helt uden at møde nogen form for modstand: ”Når man starter et projekt, er det normalt at møde modstand. Men her er der ingen, som er sure. I hele Danmark møder vi begejstring og kniber da også os selv lidt i armen, imens vi krydser fingre for, at projektet kan blive ved med at være omgivet af så megen positivitet, ” siger Rikke, der i 2016 blev kåret som ”Årets forbillede” til DR’s store prisfest ”Sport 2016” for at starte Aalborg Kidz, der blev forløberen til Lykkeliga.dk

Forældrene er nøglen til succes

Med sig bag LykkeLiga har Rikke Nielsen Mikael Espensen, som er forælder til Kaya, der også har Downs syndrom og er en af stjernerne på holdet i Aalborg. Sammen har Rikke og Mikael spredt budskabet om Lykkeliga.dk til hele landet, hvor forældre og etablerede klubber samarbejder om at få håndboldhold op at stå. Mikael står for kommunikationen og markedsføringen, og Rikke har sagt sit konsulentjob hos Danmarks Håndbold Forbund op for at gå all in på projektet, hvor hun kører land og rige rundt, inspirerer og hjælper klubber i gang.

Rikke fortæller om sit job: ”Oftest starter det med, at en forælder ringer mig op og spørger, hvordan de kommer i gang. Derfra tages der kontakt til en lokal klub, som finder haltider og står for kontingentopkrævning. Tit er det forældrene, der melder sig som trænere for et hold, og netop forældrene er nøglen til LykkeLigas succes. Ikke alle har forstand på håndbold, men har måske andre kompetencer eller netværket til at få et hold skubbet i gang. Uden forældre bag falder tingene til jorden.”

Rikke sender samtidig en stor cadeau til klubberne: ”Vi oplever, at klubberne virkelig tager ejerskab for deres LykkeLigahold. Det er så stort!”

hummel

Jubel og regelbøjning

Når en klub er i gang, bliver den automatisk en del af i LykkeLiga universet, hvor forældrene indbyrdes finder ud af, hvor og hvornår der kan afvikles håndboldstævner. Rikke fortæller: ”Det er vigtigt, at stævnerne er til for børnene og ikke omvendt, så spillerne bliver hyldet, og den får fuld gas på indløbsmusik og jubel. Og er der et hold, som fører lidt for stort, bliver der skiftet ud på pladsen i målet, så der er større chance for en scoring. Den tænkning er forældrene helt med på, da det ikke handler om, hvor mange minutter ens barn har været på banen, men om den samlede fælles oplevelse af at deltage i et fedt håndboldstævne. Det handler kort og godt om at skabe lykke!”

Et andet sted hvor Rikke bøjer reglerne en smule er i kommunikationen med børnene under træning: ”Jeg mener, at det er misforstået hensyn ikke at turde stille krav til børn, der er handicappede. Derfor kan jeg sagtens sige; ”se nu at komme i gang med den kontraøvelse. Det er jo ikke noget plejehjem, vel?!” Den jargon skulle nogle forældre vænne sig til i starten, men de kunne hurtigt se, hvilken effekt det har på deres børn, som faktisk godt kan finde ud af at løbe og opleve glæden ved det. Jeg pakker ikke noget ind, og jeg tror at der er guld gemt i at gøre op med den mentalitet, der går på at tage ekstraordinært hensyn til disse børn. Derfor er der heller ikke fokus på diagnoserne i LykkeLiga, men derimod på lysten til at være med. Det handler om at lukke op fremfor at lukke nogle ude på forhånd, fordi man antager, at de ikke kan klare det.”

hummel

Fremtidens lykkerus

Som det nyeste venter et besøg i Grønland, og for ganske nyligt er der kommet et færøsk hold med i LykkeLiga, ligesom at Bornholm skal startes op i forbindelse med Folkemødet i juni. Rikke er ambitiøs og håber og tror, at der i fremtiden vil være mange flere idrætstilbud til udviklingshandicappede børn: ”Jeg drømmer om, at man en gang ude i fremtiden vil tale om dengang, hvor der kun var håndhold for udviklingshandicappede børn, men at nu er der både hold inden for fodbold, basketball osv. Alle steder med fokus på at børn kan få lykkelige oplevelser på og udenfor banen sammen med deres kammerater. Og det gælder selvfølgelig både i Danmark og i udlandet.”

FAKTA:

  • Lykkeliga.dk har samlet mere end 330 håndboldspillere landet over
  • Målet er at aktivere 100 frivillige og samle 1000 familiemedlemmer
    Lykkeliga.dk er finansieret af fondsdonationer i et 3-årigt projekt og har desuden Socialpædagogerne som Ligasponsor
  • Lykkeliga har etableret LykkePrisen, som går til en offentlig person, der har bidraget til at gøre danskerne lykkeligere
  • Se med på www.lykkeliga.dk eller følg projektet på Facebook, Instagram og Twitter