dans

”Jeg udvikler mig på så mange områder. Som underviser skal jeg være omsorgsfuld, tålmodig, rummende og have tilliden til, at tingene nok skal gå. Det samme gælder i rollen som mor. Begge steder handler det om at være tilstede og tage ansvar”

Liv Crescesse er danser og koreograf og underviser til daglig på Gøglerskolen og Stylez Dance Academy i Aarhus. Når hun smider hættetrøjen og danseskoene i entreen hjemme i lejligheden, tjekker hun ind i rollen som mor for sin 3-årige datter, Malou. Vi har mødt Liv til en snak om, hvad dansen betyder for hende, og hvordan hun lykkes med at smelte moves og madplaner sammen.

It’ all about the balance

Liv har lært at tage ansvar tidligt. Det sker, når man bliver mor i en alder af kun 22 og samtidig er fast besluttet på at leve af sin passion; dansen. Som koreograf skal Liv konstant holde sig opdateret på de nyeste trends indenfor en lang række dansegenrer herunder især Hiphop, og udover fuldtidsjobbet på Gøglerskolen deltager hun med sit dansecrew Da Freakáliz i konkurrencer i ind- og udland. Derhjemme skal hun holde styr på logistik, madlavning, tøjvask, fredagsslik og alt det andet, der følger med, når man har børn.

Liv fortæller: ”Jo, jeg har uden tvivl mange bolde i luften, og hver eneste dag handler det om, at få enderne til at nå sammen og tingene til at give mening. Indtil videre lykkes det. Først og fremmest har min datter en fantastisk far, bedsteforældre og to dagplejemødre tæt på, og derudover har jeg et finmasket net af venner og kollegaer, som kender Malou rigtig godt og som giver mig en hjælpende hånd, når mit lokum brænder. Alt det – sammen med de ting, man heldigvis kan klare over nettet – hjælper mig med at holde balancen i min til tider lidt hektiske hverdag og får mig til at føle mig super privilegeret.”

 

dans
Inspireret til nyt træningstøj? – snup stilen her

Dans mellem to verdener

Interessen for dans stammer fra teenageårene. Liv var oprindeligt fodboldspiller, men blev optaget af dansen under et efterskoleophold og har dyrket den siden. Hendes talent for at undervise blev spottet, da hun selv var elev på Gøglerskolen, som er en produktionsskole i Aarhus for unge i alderen 16-25 år, der har brug for tid og hjælp til afklaring af deres videre uddannelsesforløb. Liv sprang direkte fra elev til underviserrollen og siden kom jobbet til som underviser på Stylez Dance Academy.

”Jeg elsker at undervise. Begge steder er de unge dybt dedikerede, selvom de kommer der af forskellige årsager. På Gøglerskolen, hvor uddannelsesforløbet handler vældig meget om dannelse, kan og skal jeg ikke køre ’danseskolepli’, imens jeg på Stylez har en anden tilgang, idet dansen her kan involvere f.eks. konkurrencer. Afvekslingen mellem de to steder udfordrer mig som underviser og formidler, og jeg bliver hele tiden bedre og bedre til at ramme præcist ind i, hvor de unge er lige nu. Det er vildt fedt!”

Vegas & Aarhus

At være fuldtidsdanser og koreograf er en livsstil. Liv underviser 6 timer om dagen og skal hver dag finde på nye moves, lytte til musik, udvikle og teste sekvenser. Konstant stilles der krav til kreativitet og opfindsomhed krydret med en energi, der helst skal nå helt ned bagest i lokalet. Selvom der er timer, hvor inspirationen kan have svært ved at finde vej, er Liv ikke i tvivl om, hvad dansen udtrykt med ét ord, betyder for hende: ”Livsbekræftende. Dans er sindssygt livsbekræftende!” Ilden ses i øjnene på hende, når snakken falder på de oplevelser, der allerede er limet ind i den indre scrapbog: ”En af de fedeste oplevelser var at stå på scenen til verdensmesterskaberne i Hiphop i Las Vegas i 2014. Men det vildeste var – 2 år senere – at se dem, jeg havde koreograferet stå på scenen til verdensmesterskaberne i Hiphop i Las Vegas. Følelsen af at stå dér – på scenen i kæmpestore Vegas – efter at have trænet hjemme på Ceres Allé i lille Aarhus time efter time, uge efter uge… det er det fedeste til dato.”

dans

Liv kigger ud under den sorte kasket med det hvide ’NY’ mærke over skyggen. Hendes mørke hud og de lange afrofletninger er ikke specielt ’Aarhus – like’. ”Min mor er fra Mozambique, min far er dansk, og jeg er født på Horsens sygehus. Efter en lidt turbulent tid med skilsmisse og en del flytninger, landede jeg i Aarhus. Her har jeg boet lige siden, og jeg er vild med det. I Aarhus er en samhørighed og en følelse af overskud, som folk gerne deler ud af. Sådan oplever jeg i det i hvert fald. Hvis jeg skal beskrive forskellen på Aarhus og andre byer, så må det være dét; overskuddet.”

Drømmen er drømmen

Men hvad med fremtiden – og drømmene – bor de også i Aarhus? Liv tager en dyb indånding og lader blikket fare et øjeblik: ”Jeg kan sagtens se mig selv som koreograf på tv-shows, hvor jeg kan få lov til at komme ud med de ting, jeg kan. Og hvis alt kunne lade sig gøre, kunne det være SÅ fedt at opleve USA og være med på et film-set, hvor min opgave var at sørge for, at de sekvenser der bliver danset forskellige steder passer og sidder i skabet. Selvfølgelig er det også en drøm at være med på teamet hos ét af de virkelig store navne… Beyonce, eksempelvis. Men det var vist teenage drømmen, ikk?” Liv smågriner af sig selv. ”Men skal jeg summe op, er drømmen at prøve det, som er drømmen.”

Indtil videre lader det dog til, at Livs liv skal leves i Aarhus sammen med datteren, dansen og hverdagens små trivialiteter. Det er nemlig hér – hos datteren – at Livs brændstof til dansen ligger gemt. ”Det lyder som en kliché, men da Malou kom til verden, fandt jeg ud af, hvad fanden livet handler om.” Liv kigger op med sit brede, hvide smil, før hun skubber ærmerne op på den sorte sweatshirt og retter en anelse på kasketten – ’streetlike’, you know, på vej videre og ind til næste dansetime.

Lad dig inspirere af den cool dansestil fra Liv og danserne fra Stylez Dance Academy

Har du lyst til at høre mere om Liv og hendes passion for dans, så læs med her.