roller derby

Blå mærker, bøjede ribben, krigsmaling og kaos på banen. I Aarhus Derby Danes rulles der på livet løs, imens leg, samvær, mangfoldighed og handling fremfor snak hyldes gennem hårde tacklinger og høje tilråb

Trods stor grad af publikumsvenlighed har sportsgrenen Roller Derby endnu ikke ramt tv-skærmene i den bedste sendetid. Det skal retfærdigvis siges, at sportsgrenen er forholdsvis ny herhjemme og derfor er et ubeskrevet blad for mange. Men ikke for Kristine Østergaard, som er en af de aarhusianske kvinder, der for længst er blevet bidt af den særprægede kontaktsport, som foregår på rulleskøjter. ”Jeg er vild med Roller Derby, først og fremmest fordi det er sjovt, og fordi du kommer i kanon god form af det. Derudover skal du have hovedet med til både træning og kamp, idet der er rigtig meget taktik forbundet med sportsgrenen.”

roller derby

Råstyrke på hjul

Roller Derby er en kontaktsport på rulleskøjter, hvor der ikke er involveret andre end deltagerne, deres kroppe, hjelme, sikkerhedsudstyr og skøjter. Ingen bold, ingen puck, ingen stave, handsker eller andet gear. I korte træk går sporten ud på, at hvert hold har én hurtigløber, ’jammeren’, som skal skate rundt på den ovale bane for at score point, imens holdkammeraterne, ’blockerne’, skal sørge for at jammeren har frit løb, samtidig med at de skal gøre livet besværligt for modstandernes jammer. En kamp foregår over to gange 30 minutter og er delt op i små set, ’jams’, af højst to minutters varighed. Kristine fortæller: ”En kamp er intens, fordi jammeren skal nå at score så mange point som muligt i ét jam, og derfor skal kunne skate stærkt og tage imod nogle tæv undervejs. Der er desuden en lang række regler, som gør, at en kamp kan være temmelig kaotisk at se på, fordi det som blocker handler om at have opmærksomhed flere steder og flytte sig hurtigt i samspil med ens holdkammerater. Der er asen og masen i ét væk i Roller Derby.”

roller derby

Fed energi og leg

Kristine er 38 år og har dyrket Roller Derby to gange om ugen, lige siden sportsgrenen kom til Danmark for ca. 7 år siden, hvor den startede i København og kort efter nåede til Aarhus. Her var hun med til at starte Aarhus Derby Danes og fortæller om sin begejstring for sporten: ”Roller Derby er en sjov leg på hjul. Dels bliver du både stærk og hurtig, men det fedeste er energien. Der er fuld skrue på, og man skal ikke være sart. Du får nogle knubs, som er en vigtig del af spillet og hele feststemningen. Et styrt ledsaget af råben og hujen er altid anledning til en sjov historie efter endt kamp.”

Men bøjede ribben, blå mærker, høj puls og heftig kropskontakt. Hvorfor går man da ikke bare til håndbold? Kristine griner: ”Vi plejer at feje den kommentar af med, at vi ikke kan finde ud af at bruge en bold. Desuden appellerer sporten måske til en lidt anden type mennesker end håndbolden. De mennesker, der tænder på Roller Derby, tror jeg ikke nødvendigvis altid finder sig helt til rette i de gængse sportsklubber.”

roller derby

Fra maraton til hotpants og kyssemund

Roller Derby opstod i 20’erne og 30’ernes USA som et slags maraton på rulleskøjter. Efterhånden kom kontaktislættet indover, og en slags wrestling opstod. Kristine fortæller: ”Sporten var blevet en slags showsport, hvor letpåklædte kvinder kæmpede med hinanden iført småt tøj. På et tidspunkt døde sporten dog ud for at blive vækket til live igen i 2000 i Texas, hvor den mere og mere appellerede til kvinder, der kom fra forskellige subkulturer og som ikke fandt sig til rette i de traditionelle idrætsgrene. Med genoplivningen kom makeuppen i form af en slags krigsmaling med røde læber tilsat et par hotpants i ny og næ.”

Nu om dage er påklædningen langt mere ensartet og signalerer en seriøs sportsgren på vej frem.

Mangfoldighed er fedt

Endnu en rest af 00’ernes subkultur er mangfoldigheden: ”Karakteristisk for Roller Derby i dag er, at den ikke kun appellerer til kvinder med rødder i en subkultur. Den tiltrækker alle typer mennesker, mænd og kvinder fra tidligere fodboldspillere til ishockeyspillere og dem, der aldrig har dyrket sport før. Vores hold er en sammensætning af mange typer mennesker, som har det til fælles, at vi alle elsker legen og fællesskabet. Vi elsker at mase derudaf uden så mange tanker og overvejelser. Det handler om at gøre noget fremfor kun at snakke om det. Sporten er derfor en fed kontrast til et seriøst og planlagt arbejds- og familieliv, som ellers kan få lov at fylde en hverdag op. Personligt giver det mig positiv energi at vide, at vi som personer er så forskellige, at det eneste vi måske har til fælles, netop er vores sport. Det er en særlig rummelighed gemt i den forskellighed, synes jeg.”

roller derby

Roller Derby startede som kvindesport, men både i Aarhus og andre byer har mændene som sagt fundet vej til klubberne og sporten med det høje tempo. I Aarhus arbejder man desuden på at starte et ungdomshold op. Hvordan fremtiden på hjul ser ud, vides ikke. Kristine slutter: ”Budskabet skal ud, og det tager tid, men vi oplever en stigende interesse for Roller Derby og ser hele tiden forsøg på at starte hold op forskellige steder i landet. Og det er vildt fedt!”

Hvad tager man på til Roller Derby?

Kristine fortæller: ”Tights, tætte t-shirts eller toppe, sådan at vores beskyttelsesudstyr kan sidde ordentligt fast. Til kamp er dragterne typisk mere strømlinede, men til den daglige træning kommer folk i, hvad der passer dem.
Mine favoritter er her:

roller derby

Har du lyst til at blive inspireret af Roller derby stilen, så kig med her.

Fakta om Roller Derby

✓ Bliver spillet over hele verden.

✓ Der findes Roller Derby klubber i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Roskilde

✓ Danmark har både et dame- og herrelandshold

✓ Har mottoet ”For spillere – af spillere”

✓ Spilles i to halvlege af 30 minutter på en oval bane, hvor det gælder om at score point ved at overhale modstanderne