World Chase Tag er en ny slagt sport, der kombinerer den traditionelle fangeleg med parkour. Bliv klogere på denne nye sportsgren lige her!

Alle kan huske det. Fangelegen i skolegården, i klasseværelset eller i haven på en varm sommerdag. Den simple leg er med til at forme mange venskaber i skolealderen og sætningen: ”Du er den!” runger stadigvæk i mange folkeskoler i landet.
Hvad man nok ikke tænkte over i skolegården (eller nu som voksen) var, at der findes et verdensmesterskab i fangeleg. Og at fangeleg på eliteplan faktisk er rigtig cool! Men hvordan fungerer det? Og er det virkelig en rigtig sport? Få svar på dette, og meget mere, lige her.

Udviklet i samarbejde med børn

Skaberen af World Chase Tag, Christian Devaux, kom på idéen til World Chase Tag efter, at han havde leget tagfat med sin søn. De begyndte at tage tid på deres lege, sætte små forhindringer op og gøre det til en konkurrence med fokus på sjov og spas.

It’s popular mainly because it’s fun. In countless studies about why people stop playing sport, the number one reason is always because they stop enjoying it.” – BBC.co.uk

Det vigtigste ved World Chase Tag er morskaben og det gode humør – uanset om holdet vinder eller taber. Der er ingen sure miner.  Deltagere krammer hinanden, når kampen er færdig, og det er nemt at få et flashback til skolegården, når de atletiske deltagere hopper rundt på den lille bane. Det er netop fokusset på sjov, der gør World Chase Tag til en fascinerende sport, som uden tvivl vil fortsætte sin sejrsgang rundt om kloden. For når alt kommer til alt, så kunne alle godt bruge lidt mere leg i hverdagen.

Du kan for resten læse mere om at få leg i hverdagen her.

Er World Chase Tag ikke bare parkour i forklædning?

Mange af elementerne i World Chase Tag er taget direkte fra parkoursporten, hvor det gælder om, at man skal komme fra A til B hurtigst muligt. Det kan ses på den måde, hvor deltagerne skal komme over, under og forbi mange forskellige, opsatte forhindringer. Disse forhindringer er med til at give sporten et mere atletisk twist, hvor der benyttes mange forskellige taktikker til at komme væk. Se selv her, hvordan de opsatte forhindringer kan bruges til at flygte fra modstanderen:

Som det ses i videoen, så er det en hæsblæsende sport, der involverer mange af de elementer, der kendes fra barndommen. Der er en ’fanger’ og reglerne er præcist de samme, som de var i skolegården; legen slutter, når du bliver fanget. Det er sådan set den eneste regel, der eksisterer.
Af konkurrencemæssige årsager, så varer hver omgang 20 sekunder, hvor deltagerne må tage alle midler i brug for at fange modstanderen. Det er her parkour-elementet møder fangelegen. Tjek selv her, hvordan en hæsblæsende finale i World Chase Tag ser ud:

World Chase Tag som globalt fænomen

Det ser sjovt ud, når deltagerne i World Chase Tag hopper rundt på banen. Men det er også en seriøs sport, der har sine egne forbund, verdensmesterskaber og reglementer, som bestemmer hvilke hold, der må optræde hvornår.
Derudover er det også en sport, der har mange forskellige navne i forskellige verdensdele. I England hedder den ’You’re it!’, i Japan bliver World Chase Tag dyrket under navnet ’Onigokko’ og i Italien er det ’Ce l’hai’. World Chase Tag er derfor et sportsligt fænomen, der er kommet for at blive.
Lige nu kan alle følge verdensmesterskaberne live, da de store events bliver live-streamet på YouTube. Den frie måde at tilgå sporten på, samt idéen om, at alle på et eller andet tidspunkt har leget tagfat, er med til at give World Chase Tag et meget tilgængeligt udtryk, hvor alle kan være med.